LAJME Archive

KRYPOMËTER EXPLAINED AT UNIVERSITY OF PRISHTINA

April 4th saw the first public lecture on fact checking at the University of Prishtina’s Faculty of Philology, Department of Journalism, concerning the “Krypometër’’ tool created by Kallxo.com.   The lecture was delivered by the head of planning at Kallxo.com, author of DnK and editor-in-chief of newsletter JnK , Kreshnik Gashi and by Visar Prebreza. …

INTERNATIONAL FACT CHECKING DAY CELEBRATED IN KOSOVO

BIRN Kosovo marked April 2, the International Fact-Checking Day, which saw fact-checking organisations across the world celebrating under the motto “Do not let them fool you: Facts are important”. BIRN Kosovo marked April 2, the International Fact-Checking Day, which saw fact-checking organisations across the world celebrating under the motto “Do not let them fool you: …

FACT-CHECKING DAY HONOURED AT UNIVERSITY OF AAB

On April 5th, in honour of international fact-checking week, the kallxo.com team in cooperation with University of AAB’s Department of Mass Communications in Pristina, held a lecture at the university. The main goal of the talk was to explain the on-going work of the “Krypometer’’, a tool for measuring factual errors launched last December, which …

KRYPOMETRI, KONTROLLUESI I PARË I FAKTEVE NË KOSOVË

KALLXO.com nga nesër fillon një formë të re të matjes së vërtetësisë së deklaratave publike nga zyrtarët e lartë shtetërorë. E kemi quajtur “Krypometër”. Pse?   Me qëllim ose nga mosdija presidentët, kryeministrat, ministrat dhe politikanët të ndryshëm për 17 vjet kanë lëshuar deklarata të paqena, me qëllim të arritjes së synimeve të tyre apo …