Emision TEMA: Kosova dhe Serbia flasin pa ndërmjetës

  • Home / Emision TEMA: Kosova dhe Serbia flasin pa ndërmjetës

Emision TEMA: Kosova dhe Serbia flasin pa ndërmjetës

  • by internewskosova |
  • Comments off

TEMA: Kosova dhe Serbia flasin pa ndërmjetës

Dy liderët politikë, të cilët kanë komunikuar për herë të parë, pa ndërmjetësin Robert Cooper, në emisionin “Tema”, pajtohen se nuk pajtohen edhe për marrëveshjet që kanë firmosur.

Në urën e parë televizive Prishtinë-Beograd, dy emisarët shfaqin mosdurim për njëri-tjetrin, derisa polemizojnë për konceptet politike që i përfaqësojnë para opinionit vendas.

Gjatë debatit, Tahiri e Stefanoviq shfaqin detaje të pathëna deri më tani në publik, lidhur me negociatat për çështjen e shumëpërfolur të Menaxhimit të Integruar të Kufijve – IBM; për korrespondencën që ka pasur përfaqësuesja e Lartë e BE-së, Catherine Ashton, me krerët e Serbisë dhe të Kosovës; veriun problematik dhe çështje të tjera.

“Tema”, e prodhuar nga Internews Kosova dhe Rrjeti Ballkanik i Gazetarisë Hulumtuese-BIRN, është pjesë e serisë së debateve joformale për dialogun Prishtinë-Beograd, të cilat do të transmetohen si në Kosovë, ashtu dhe Serbi, me qëllim të demistifikimit të procesit të bisedimeve ndërmjet dy vendeve.

________________________________________________________________

Kosovo i Srbija razgovaraju bez posrednika

Glavni pregovarač Kosova, Edita Tahiri i bivši glavni pregovarač Srbije, Borislav Borko Stefanović, pristali su da rasprave  pred javnošću ono o čemu su se dogovorili tokom pregovora u Briselu.

Dvoje političkih lidera, koji su po prvi put, bez posrednika Roberta Kupera, razgovarali  u emisiji “Tema”, slažu se da nemaju isto mišljenje o potpisanim sporazumima.

U prvom televizijskom mostu Prištine i Beograda, dvoje emisara iskazuju međusobno nestrpljenje dok vode raspravu o političkim konceptima koje predstavljaju pred domaćom javnošću.

Tokom debate, Tahiri i Stefanović iznose detalje koji do sada nisu bili poznati javnosti u vezi sa pregovorima o vrlo kontraverznom pitanju integrisanog upravljanja granicom – IBM, o prepisci između visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton sa liderima Srbije i Kosova, problematičnom severu i drugim pitanjima.

“Tema” u produkciji Internews Kosova i Balkanske mreže istraživačkog novinarstva – BIRN je deo serije neformalnih debata o dijalogu između Prištine i Beograda, koje će se emitovati na Kosovu i u Srbiji, a u cilju demistifikacije procesa pregovora između dve zemlje.