PROMO TEMA: SLOBODA KRETANJA – VOZAČI PRELAZE SVE GRANICE

  • Home / PROMO TEMA: SLOBODA KRETANJA – VOZAČI PRELAZE SVE GRANICE

PROMO TEMA: SLOBODA KRETANJA – VOZAČI PRELAZE SVE GRANICE

  • by internewskosova |
  • Comments off

Sreten Đorović, vozač kamiona i vlasnik kompanije Becko Transport, kaže da nema nijednog problema sa Albancima kada putuje.

PROMO

“Sa onima koji ne znaju srpski, ja govorim Albanski i razumemo se bez problema”, kaže Đorovic tokom debate emisije TEMA, televizijskom mostu između Kosova i Srbije, koja se prikazuje na Kosovu na Televiziji 21, ponedeljkom u 22:30 i u Srbiji subotom u 19.00 na PINK-2.

Kolege Đorovica, prisutni u studiu kazali su kako su problemi vrlo slični kod vozača, bez obzira na nacionalnost, iako politička situacija dosta utiče na njihov rad.

“Sa mnom putuju vrlo često i Albanci. Oni žele da idu za Beograd zbog poseta, kod lekara ili samo da se prošetaju”, rekao je Bogoljub Marinković, vlasnik kompanije KIMCo, koji svakog dana putuje iz Graćanice, preko Prištine za Beograd.

Ali, kako je on rekao, problemi ne potiču od običnih ljudi. Politički sporazumi za slobodno kretanje ispostavili su se kao vrlo skupi.

“Mi nismo platili toliki porez ni kada su Turci udarali harač”, rekao je on i objasnio da većina njegovog prihoda ide na poreze koje treba da plati u Srbiji. Za njega, kao kosovskog Srbina, iako putuje ka Srbiji, nema nikakvih olakšica.

Fazlli Suljejmani, Albanski taksista iz Preševa, priča kako njemu više koštaju porezi za osiguranje, nego polovina cene njegovog auta. Da bi ušao na Kosovo, on svake nedelje plaća po 20 evra. “Ovo poskupljuje i kartu, ponekada oduži vreme putovanja a i ja imam manje posla”, rekao je on. Suljejmani je izjavio da bi bilo dobro za sve da se ovi porezi ukinu. “Ja moram da putujem tri puta na Kosovu za državu, da bi meni jednom ostalo nešto zarade”, dodao je on.

Fehmi Jašari, vlasnik kompanije Lina-A iz Kosova Polja, rekao je da nema problema kada putuje i da on već ima svoja omiljena mesta za ručanje.

“Dešavalo se i pre, da mi pukne guma ili nesto slično. Ja odmah stanem kod prvog majstora i popravim to bez problema”, rekao je on. “Naravno da sama činjenica da imam probne tablice, odmah podrazumeva da sam Albanac sa Kosova”, dodao je Jašari.

Marinković misli da Srbija i Kosovo treba da postignu sporazum oko primene zelenog kartona, koji se koristi kao osiguranje za putovanja van zemlje.

Tokom debate se govorilo i o policijskim kaznama, o tome čiji su saobračajci žešći, o čekanjima i o korupciji, ko i koliko traži mito.

Emisija TEMA je proizvodnja Internews Kosova u saradnji sa BIRN-om, uz podršku Ministarstva Spoljnih Poslova Velike Britanije.